Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ





            Η ετυμολογία της λέξης ΄΄ άνθρωπος ΄΄ προέρχεται από τους όρους άνω + θρώσκω = κοιτάζω ψηλά. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από την κατακόρυφα εξελισσόμενη ανοδική πορεία που ακολούθησε στη διάρκεια της παρουσίας στη γη. Η ανάπτυξη και αυτή η εξελεκτική πορεία του καθορίζεται από ορισμένους παράγοντες που διαμορφώνουν την ιστορική πορεία και συνέχεια του. ΄Εχουν διατυπωθεί αρκετές θεωρίες και δόθηκαν ποικίλες απαντήσεις για το θέμα. Σήμερα με την ανάπτυξη των επιστημών και με τη δυνατότητα καλύτερης μελέτης του ανθρώπου αποδεχόμαστε ως επικρατέστερους τους εξής παράγοντες :
            1.Κληρονομικότητα. Η ικανότητα των ζωντανών οργανισμών να μεταδίδουν γνωρίσματα και ιδιότητες στους απογόνους τους, έχει ως αποτέλεσμα το νέο άτομο να έρχεται με κάποια εφόδια για την ανάπτυξη του, εφόσον βέβαια καλλιεργηθούν κάτω από τις απαιτούμενες κοινωνικές συνθήκες.
            2.Φυσικό περιβάλλον. Το κλίμα, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες, η μορφολογία του εδάφους και γενικότερα όλα τα γεωγραφικά στοιχεία επηρεάζουν τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου δημιουργώντας την απαραίτητη ψυχική διάθεση και καθορίζοντας με μία λέξη τον τρόπο ζωής του.
            3.Οικογένεια. Το πρώτο κοινωνικό περιβάλλον του νέου ανθρώπου και αναμφισβήτητα το πιο καθοριστικό. Μπορούμε να πούμε, σύμφωνα με τα πορίσματα της επιστήμης ότι από την ενδομήτριο ηλικία επηρεάζεται η ζωή του εμβρύου ανάλογα με την ψυχική και πνευματική διάθεση της μητέρας. Στη συνέχεια, με την επαφή με το οικογενειακό περιβάλλον αναπτύσσει αδιάλυτους δεσμούς για όλη του τη ζωή.
Η οικονομική κατάσταση των γονέων, η κοινωνική τους θέση, το μορφωτικό τους επίπεδο, οι γνώσεις τους σε θέματα διαπαιδαγώγησης, η ηθική τους πληρότητα και η ηρεμία της οικογενειακής ζωής επηρεάζουν,ιδιαίτερα μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, όπου το παιδί διαμορφώνει τα πρώτα στοιχεία του χαρακτήρα του, τη μετέπειτα ζωή του.
            4.Εκπαίδευση. Η διαμόρφωση του χαρακτήρα καθορίζεται και από το σχολείο. Η σωστή ή όχι προετοιμασία του ανθρώπου για τη ζωή, η ολόπλευρη ή όχι ανάπτυξη της προσωπικότητας του εξαρτάται από το πόσο εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις ΄ κατάλληλα μέσα, σωστοί εκπαιδευτικοί, σωστό και σύγχρονο περιεχόμενο γενικής παιδείας με βάση ανθρωπιστικές αξίες, υψηλή εξειδίκευση σύμφωνη με τις κλίσεις του κάθε ανθρώπου.
            5.Μέσα μαζικής ενημέρωσης. Καλύπτουν μεγάλο μέρος από τον ελεύθερο χρόνο των ανθρώπων και καθορίζουν την ενημέρωση τους, τη μόρφωση και την ψυχαγωγία τους διαμορφώνοντας σε σημαντικό βαθμό την ατομική συνείδηση. Ταυτόχρονα, διαμορφώνουν και την κοινωνική συνείδηση και την κοινή γνώμη κι είναι γνωστό ότι η κοινωνική συνείδηση και η κοινή γνώμη επηρεάζουν καθοριστικά την ατομική μας συνείδηση.
            6.Θρησκεία. Ο άνθρωπος από τη φύση του έχει έμφυτο το θρησκευτικό συναίσθημα΄ οι διάφορες θρησκείες επέδρασαν στην ιστορική εξέλιξη, διαμόρφωσαν τη συνείδηση των ανθρώπων, καθορίζοντας τη ζωή τους. Οι λεγόμενες ιστορικές θρησκείες [ Χριστιανισμός, Ισλαμισμός ] επηρέασαν και επηρεάζουν μέχρι σήμερα όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.Κάθε θρησκεία έχει το δικό της σύστημα ηθικής διαμορφώνοντας σε σημαντικό βαθμό την ηθική συνείδηση και κατ’ επέκταση τις πράξεις των ανθρώπων.
            7.Κράτος πολιτεία. Η οργανωμένη πολιτεία παρεμβαίνοντας και κατοχυρώνοντας τα δικαιώματα του πολίτη αλλά ρυθμίζοντας και τις υποχρεώσεις του, εξασφαλίζοντας σωστή εκπαίδευση, εργασία και ειδίκευση, μόρφωση,περίθαλψη,ψυχαγωγία, σωστό φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, καλή χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, κατοικία και καλό βιοτικό επίπεδο, κοινωνική ασφάλιση δημιουργεί τις προαπαιτούμενες συνθήκες για την ολόπλευρη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου.
       8.Κοινωνικό περιβάλλον. Ο άνθρωπος βιώνει σ’ ένα καθορισμένο κοινωνικό περιβάλλον από το οποίο δέχεται κάποια ερεθίσματα. Οι συγκεκριμένες κοινωνικές συνθήκες [ οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές ] επηρεάζουν και διαμορφώνουν την ατομική συνείδηση. Κάθε κοινωνία ΄΄επιβάλλει΄΄ άμεσα ή έμμεσα τις δικές της απόψεις προσπαθώντας να αφομοιώσει τα μέλη της. Αυτή η κοινωνικοποίηση του ατόμου, που διαρκεί σε όλη του τη ζωή, έχει και τις ανάλογες συνέπειες, όταν το άτομο δε συμμορφώνεται με τους κοινωνικούς κανόνες. ΄Ετσι, το κάθε μέλος του κοινωνικού συνόλου αναγκάζεται να συμμορφωθεί και να προσεταιριστεί τους κοινωνικούς θεσμούς και κανόνες διαφορετικά περιθωριοποιείται


Δεν υπάρχουν σχόλια: